Kukapa ei olisi huomannut kukkarossaan ruoan kallistumista! Samoista elintarvikkeista joutuu nyt pulittamaan paljon pidemmän sentin ja enemmän euroja kuin vaikkapa muutama vuosi sitten.
Monen ruokakori kevenee ja hyllyiltä hamutaan ne halvimmat tuotteet. Mutta, harvapa ajattelee tätä sen kauaskantoisemmin. Jos ajattelisi, hän ei suinkaan hamuaisi halvimpia tuotteita vaan säästäisi järkevästi!
Olemmekin jo Ketokamussa puhuneet paljon halpuuttamista vastaan ja Ketokamu-Elviira on myös luennoinut ja kirjoittanut aiheesta. Kun halpuutat ruokasi, halpuutat myös terveytesi.
Järkevästi säästävä ei siis suinkaan osta niitä kaupan halvimpia tuotteita koska 1) niistä ei tule kylläiseksi ja joudut lopulta syömään niitä enemmän kuin ei-halpuutettua ruokaa ja 2) ne ovat laadultaan erittäin huonoja, joten halpuutettu ruoka näkyy sinun hyvinvoinnissasi ja myös tuotantoeläinten sekä -kasvien ja suomalaisen maatalouden hyvinvoinnissa ennen pitkää. Ne pari euroa, jotka olet ehkä säästänyt ruoan hinnassa, joudut maksamaan sairaudenhoitokuluina, kun olet menettänyt terveytesi halpuuttamisen seurauksena. Lääkkeet, lääkärilaskut, voimattomuus, sairauslomat… Voi tulla kuule kalliiksi!
Mutta miten säästetään järkevästi ruokakuluissa? Kokosimme sinulle eittämättä parhaimmat vinkit, joilla on kauaskantoiset seuraukset hyvinvointiisi ja ruokakorin hintaan — kaikki siis hyvässä mielessä!
Miten säästää ruoassa — halpuuttamatta hyvinvointiasi
1) Suosi proteiinia — ja vielä eläinperäistä proteiinia. Proteiinijauheet ja kasviproteiinipallerot tulevat kalliiksi, joten jätä ne kaupan hyllyyn. Osta rehellistä lihaa, kalaa tai paketti kananmunia. Proteiini pitää kylläisenä ja pienellä määrällä pärjää pitkälle, joten sinun ei tarvitse syödä hurjan isoja määriä kuten hiilarimättöä murkinoidessa. Munatkin maksavat vain muutaman euron kilo ja niistä saat mm. kaikki tarvitsemasi aminohapot.
2) Suosi halpoja ruhonosia. Osta kunnon kimpale muuta kuin sisä- tai ulkofilettä ja hauduttele sitä muutaman tunnin ajan padassa. Mahtava keino pysyä pitkään kylläisenä — halvalla! Jauheliha on myös mahdottoman monipuolinen aines. Tiesitkö, että sika-nautajauhelihan kilohinta on halvempi kuin vaikkapa salaattisekoituksen? Ja kummasta tulet kylläisemmäksi (ja saat enemmän hyvin imeytyviä ravintoaineita!), jauhelihasta vai salaatista? Pistää miettimään!
3) Jätä napostelu. Panostamalla aitoihin aineksiin ja pääruokiin napostelusi vähenee. Jälleen proteiini — ja luonnollinen rasva — pitää hyvin nälän poissa. Napostelutuotteet tulevat helposti kalliiksi ja prosessoitujen tuotteiden ostamatta jättäminen parantaa sekä hyvinvointiasi että talouttasi. Toisaalta, kun lähdet reissuun, pidä mukanasi jotain pientä välipalaa kuten pähkinöitä, juustoa, salamia tai Ketokamun suklaakuorrutettuja herkkuja. Näin et sorru yltiöprosessoituihin ja kalliisiin tuotteisiin, joita syömällä nälkä tulee entistä kiljuvampana takaisin hetken päästä ja voit tehdä hinnakkaita heräteostoksia nälissäsi!
4) Osta iso satsi lihaa, kalaa, kanaa tai kasviksia ja tee näistä kerralla paljon ruokaa ja laita annoksittain pakastimeen. Pakastimesta on helppo ottaa ruoka-annos aina kun tarvitset eikä tarvitse alkaa lämmitellä uunia tai kuluttaa hellan lämpöä. Sähkönkin hinta kun on huipussaan. (Pakastin kannattaa tietenkin myös valita viisaasti, eli hankkia energiapihi malli.) Muista myös vanhanajan säilöntämenetelmä: kuivaaminen. Kuivattujen kasvisten ja lihojen säilytys ei syö sähköä.
5) Tutustu paikallisiin metsästäjiin, kalastajiin ja viljelijöihin — tai vaikkapa Reko-rinkeihin. Kun isojen kauppojen välikädet jäävät pois, ruoan hintakin tippuu roimasti. Lisäksi saat aitoa ruokaa, joka on taidolla ja rakkaudella kasvatettu. Tai opettele itse kalastamaan tai metsästämään. Ruoan hankkiminen perinteisin keinoin on mahtava ja antoisa harrastus.
6) VIljele oma ruokasi. Laita yrttejä ikkunalaudalle — tai luo oma puutarhasi takapihalle tai tunnelmallisesti siirtolapuutarhaan. Jos vaikkapa vain kasvatat itse yrttisi, voit säästää todella paljon, koska kaupan yrteille tulee helposti hintaa. Yrtit ovat mainioita mausteita ja niissä on ravintoaineita vaikka muille jakaa!
Äläkä unohda villiyrttejä! Keväällä ja kesällä luonto on täynnä aivan ilmaista ja ravitsevaa ruokaa! Jotkin yrtit — kuten persilja, timjami ja oregano — selviävät talvellakin. Laita ulkona kasvavien yrttien päälle laatikko, joka suojaa ne lumelta. Näin saat tuoreita yrttejä vuoden ympäri!
7) Osta elintarvikkeet suoraan suomalaisten pienten valmistajien verkkokaupasta. Monella perheyrityksellä on verkkokauppa, josta ostamalla vältät jälleen isojen kauppaketjujen rohmuavat välikädet ja tuet suomalaisia yrityksiä ja kotimaista työtä. Kun tilaat kerralla enemmän, postituskulut saa monesti ilmaiseksi, joten niissäkin säästää rahaa.
Myös Ketokamun verkkokaupasta saat hyvinvointiherkkusi huokeaan hintaan ja tuet suomalaista pienyritystä. Tilaa vaikkapa pieni Kokeilukitti, josta meillä onkin juuri nyt erinomainen tarjous!
8) Paastoa. Aikuiselle pikku paasto tekee vain hyvää. Elimistö pääsee puhdistamaan ja korjaamaan itseään ja ruoansulatus saa hieman lepoa. Ja kun ei tule syötyä, ei ruokaan myöskään kulu rahaa. Muista kuitenkin veden juonti — mielellään merisuolaripauksen kanssa. Jos haluat panostaa paastoon, tee maailman parasta jano- ja paastojuomaa Super Vichy -Ellusta. Sitä saat nyt kaksi yhden hinnalla rajoitetun ajan.